Gemi türleri ve kullanım amaçları her zaman için merak çeken konular arasında yer almaktadır. Deniz üzerinde ilerleyen gemilere herkesin mutlaka aşina olduğu bilinir. Tabi bu gemilerin her biri aynı türden değildir. Çünkü birçok farklı türden gemi olduğu görülmektedir.

Burada önemli olan ise geminin kullanım amacıdır. Zaten gemi türleri belirlenirken kullanım amacının esas alındığı dikkat çeker. Ayrıca lojistik alanında gemilerin çok değerli bir etken olduklarını söylemek yanlış olmaz.

Gemi Türleri Nelerdir?

Gemi türlerinin birçok farklı unsurdan meydana geldiği görülür. Özellikle yolcu gemileri ve kuru yük gemileri son derece popüler olarak karşımıza çıkar. Bunların yanında kullanım amacına göre farklı türlerin olduğunun söylemekte mümkündür. Ayrıca Dostlar Gemi bünyesinde bu gemi türlerini kolayca bulma şansı olduğu görülmektedir. Gemi türlerini şöyle sıralayabiliriz;

Yük Gemileri
Yolcu Gemileri
Özel Hizmet Gemileri
Savaş gemileri

Yukarıda yer alan gemi türleri arasında savaş gemilerinin görevleri başkadır. Bundan dolayı yük, özel hizmet ve yolcu gemileri için bilgi vermek gerekir. Zaten lojistik alanında savaş gemileri dışında yer alan türlerle iş yapılmaktadır. Özellikle müşteri istekleri kapsamında en doğru şekilde işin yapılmaya çalışıldı görülmektedir. Ayrıca gemi türlerinin kullanım amaçlarına göre farklı alt dallara ayrıldığı bilinir.

Gemi Türlerinin Kullanım Amaçları

Gemi türlerinde kullanım amaçlarının değişiklik göstermesi son derece doğal bir durumdur. Tabi kullanım amacının etkilendiği unsur gemi türünün ne olduğudur. Yolcu gemileri için amacın yolcuların rahatlığı olduğu görülür. Ayrıca yolcu gemileri sahip oldukları amaçtan dolayı oldukça büyük olurlar.

Yük gemilerinin amaçları ise adı üzerinden yüklere yöneliktir. Buna göre yük taşımada bu gemilerden fayda görmek mümkündür. Bunun yanında yük gemisi denildiği zaman akla konteyner gemilerinin gelmesi muhtemeldir. Ancak sadece konteyner gemileri bu kategoride yer almaz. Birçok farklı yük gemisi olduğu bilinir. Amaç ise yükün cinsine göre deniz aracı seçmektir.

Özel hizmet gemileri de kullanım amacına yönelik olan türlerden birisidir. Bu gemilerde müşterilerin özel isteklerine dikkat edilmektedir. Böylelikle birçok farklı konuda özel hizmet gemilerinden fayda elde etme şansı olduğu dikkat çekmektedir.

Gemi Türlerinin Lojistik Alanındaki Yerleri

Lojistik alanı yurdumuzda en fazla rağbet gören sektörler içerisinde yer alır. Böyle bir sektörün içerisinde farklı yollardan taşımacılık yapılması mümkündür. Özellikle deniz yolu taşımacılığı sıkça tercih edilen yöntemler içerisinde bulunur.

Üstelik günümüzde limanların sayısı son derece artmıştır. Ticaretin gelişmiş olması da deniz yolunu önemli kılmaktadır. Bundan dolayı gemi türlerinin lojistik alanında büyük bir yer kapladığını söylemek yanlış olmaz.

Gemi Türleri Yük Gemileri

Yük gemilerinin yurdumuzda en fazla ihtiyaç duyulan deniz araçlarından olduğu bilinir. Sonuçta ülkemiz üç taraftan denizler ile çevrilidir. Bu nedenden dolayı uluslararası ticarette yük gemilerinin yerleri oldukça özeldir.

Ayrıca gelen talepleri en iyi şekilde karşılamak adına yük gemilerinin tasarımları özenle yapılmaktadır. Özellikle bu gemilerin çap olarak oldukça büyük yapıları olduğu bilinir. Yük gemilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Konteyner Gemileri
    Kuru Yük Gemileri
    Tanker Gemileri
    Ro-Ro Gemileri
    Dökme Yük Gemileri

Konteyner Gemileri: Uluslararası ticaretin vazgeçilmez bir unsurudur. Özel yük konteynerleri bu gemiler ile taşınmaktadır. Özellikle belirli bir standart doğrultusunda konteynerler gemide üst üste koyulabilir.

Kuru Yük Gemileri: Eskiye göre kullanımı azalmış olan bir gemi türüdür. Çünkü daha avantajlı olan gemi türleri ortaya çıkmıştır.

Tanker Gemileri: Gaz ve sıvı gibi ürünler bu gemilerde taşınır. Tabi bu tarz gemileri de güvenliğin üst düzeyde olduğu görülmektedir.

Ro-Ro Gemileri: Ro – Ro gemilerinin “roll-on roll-of” şeklinde bir açılımı vardır. Yakın limanlarda tır ve kamyon yani ro-ro taşımacılığı yaparlar. Ayrıca büyük bir feribotu andırırlar.

Dökme Yük Gemileri: Kömür, buğday veya maden cevherleri için kullanılan gemi türüdür. Bu gemilerde hızdan çok yükün ne kadar çok taşıdığına dikkat edilir.

Gemi Türleri Yolcu Gemileri

Yük gemileri gibi bu gemi türünün de son derece yaygın olduğu görülmektedir. Çok büyük olabilen gemilerden birisidir. Aynı anda binlerce yolcunun taşıması yapılabilir. Ticari gemiler içerisinde en fazla bütçe yolcu gemilerine ayrılır.

Yolcu gemilerinde taşınan kişilerin konforları son derece önemli bir konudur. Tabi bu gemilerin tasarım ve üretim açısından maliyetli olmaları beklenebilir. Hatta bu tarz gemilerin içerisinde AVM ve birçok işletme bile bulunabilir. Kısa veya uzun mesafeler için farklı yolcu gemileri görmek mümkündür.

Gemi Türleri Özel Hizmet Gemileri

Özel hizmet gemileri, özel amaca yönelik kullanılan deniz aracı tipidir. Burada önemli olan müşteri tarafından talep edilen hizmet detaylarıdır. Doğal olarak bu tarz gemilerin amaca yönelik tasarladığı söylenebilir. Özellikle römorkörler, balıkçı gemileri ve sismik araştırma gemileri bu kategori içerisinde yer almaktadır. Ayrıca birkaç gemi türünü daha bu kategoriye almak mümkündür.

Özel hizmet gemilerinin müşteri özelinde hazırlandığı bilinmektedir. Tabi bu nedenle farklı ve dikkat çekici bir gemi türü olduğu görülür. Ayrıca özel hizmet gemilerinin maliyetleri biraz yüksektir. Çünkü burada önemli olan bir unsur isteğe göre tasarım yapılmasıdır. Yani geminin iç donanımı müşterilere göre şekillenir. Buda maliyetin artmasına yol açan bir unsurdur. Yine de uygun fiyatlı bir şekilde özel hizmet gemisi bulma şansınız olduğunu bilmelisiniz.

Gemi Türlerinde Kalite ve Uygun Hizmet İçin Dostlar Gemi

Gemi türlerinin arasında her birinin ayrı bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Bunun için yapılacak olan işe ve alınacak hizmete göre seçim yapıldığı bilinir. Sektörde Dostlar Gemi isminin saygınlığı olması burayı doğru adres yapmaktadır. Özellikle deneyimli çalışanlar ve geniş imkanlar sayesinde sonuçlar her zaman için memnun edici olmaktadır. Bundan dolayı gemi türlerinden yararlanmak için adres bellidir.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir